Bewegend leren

Thema materiaal:
– Rekenen
– Taal
– Overig

—————————————————————————————————————————

Rekenspeurtocht!
38Doel: De ouders knippen de kaartjes uit en hangen deze verspreid door het huis en/tuin. De kinderen gaan vervolgens met het antwoordenblad op pad. Ze schrijven het antwoord in het vakje van het bijpassende plaatje. 
– Om thuistip 4 te downloaden klik hier

Rekensnelheidsspel
000000
Doel: de leerkracht verdeelt de klas in twee teams, ze staan elk aan een kant van het digibord. De leerkracht laat de som zien en de eerste leerling van elk team beantwoord zo snel mogelijk de som. De leerlingen beantwoorden de som door hun hand voor het goede antwoord te houden.
Je kan bij het spel een score bijhouden voor de team en alle leerlingen in het spel te laten óf diegene die als laatste antwoord / het fout heeft is af, het team wat dan als laatste met 1 speler overblijft wint.
– Om het rekensnelheidsspel te downloaden klik hier

Zoek de hoek rekenen0000
Doel: De leerkracht hangt in het (gym)lokaal op verschillende plekken een plaat (max. 5 of 6 platen) en verdeelt de leerlingen in groepjes. De leerkracht geeft een groepje een opdracht (bijvoorbeeld de som 5-5= of een verliefd hart) en de leerlingen rennen dan samen naar de juiste plaat. Zorg dat je altijd meer platen dan groepjes hebt zodat de leerlingen elkaar niet in de weg zitten.
Let op dit spel komt in verschillende varianten
– Om zoek de hoek stippen tot 12 te downloaden klik hier
– Om zoek de hoek getallen tot 10 te downloaden klik hier
– Om zoek de hoek getallen tot 20 te downloaden klik hier
– Om zoek de hoek verliefde harten te downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Ren je rot – tweetekenklanken 
17
Doel: De leerkracht hangt de letterposters op in de speelzaal of verspreid over het schoolplein. Laat de leerling samen met een duo hand in hand lopen (zo moeten ze eerst overleggen voor ze gaan rennen). Vervolgens noemt de leerkracht een woord (bijvoorbeeld: trein) en de leerlingen rennen dan naar de tweetekenklank uit het woord.
– Om deze versie van ren je rot te downloaden klik hier

Hinkelletters
00

Doel: De leerkracht plakt een aantal letters op de grond (bijvoorbeeld met zelfklevende kaftfolie. De leerlingen krijgen een opdracht (bijvoorbeeld de beginletter van een woord, de eindletter van een woord, spel een woord) en voeren dit in kleine groepjes samen uit.
– Om de hinkelletters alfabet te downloaden klik hier
– Om de hinkelletters tweeteken- en lange klanken te downloaden klik hier

Wandelwoordzoeker
00.jpgDoel: De leerkracht hangt de woorden op door de klas/school. De leerlingen nemen hun woordzoeker mee en gaan opzoek naar de woorden. Alle woorden die ze kunnen tegen komen zitten verstopt in de woordzoeker.
– Om de wandelwoordzoeker thema boerderij te downloaden klik hier

Extra oefenbladen mmkmm woorden
000.jpg
Doel: De leerlingen krijgen allemaal een kaart, er zijn vijf verschillende versies. Ze lopen rond op de muziek en als de muziek stopt zoeken ze iemand met dezelfde kleur. Het eerste en derde rijtje worden gelezen door persoon A, het tweede en vierde rijtje door persoon B. Na deze ronde hebben de leerlingen alle rijtjes (mee)gelezen en gaat de muziek weer aan. Als de muziek weer op pauze gaat, zoeken ze iemand van een andere keur en lezen de rijtjes aan elkaar voor.
– Om de extra oefenbladen te downloaden klik hier

Wandeldictee
000Doel:De leerkracht hangt de woorden op door de klas/school. De leerlingen nemen hun dicteeblad mee en gaan opzoek naar de woorden. Als ze een woord vinden, vullen ze het in op het blad.
– Om het wandeldictee methode staal hak- en zingwoorden te downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Gooi de bal 
Doel: De leerkracht heeft een zachte bal (ballen voor honden zijn goed geschikt zoals deze) en de leerlingen staan achter hun stoel. De leerkracht geeft een opdracht (bijvoorbeeld noem een medeklinker of het verliefde hart van 9), noemt de naam van een leerling en gooit de bal. De leerling vangt de bal, geeft antwoord en geeft een soortgelijke opdracht door aan een mede leerling, die ook de bal vangt.

Beweegkaarten
00.jpg
Doel: Laat de leerlingen om de beurt een kaart trekken, lees de opdracht eventueel voor, en laat alle kinderen de opdracht uitvoeren.
– Om de beweegkaarten thema boerderij te downloaden klik hier
– Om de beweegkaarten thema dierentuin te downloaden klik hier

Speurtocht
4
Doel: Hang de prenten in de rondjes verspreid door de klas/school en laat de leerlingen in tweetallen opzoek gaan, ze kunnen de prenten die ze spotten aangeven op de kaart. In groep 3 kun je eventueel ook meerdere rondjes per prent ophangen en de leerlingen laten tellen hoeveel ze hebben gespot.
– Om de speurtocht te downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Alle materialen op deze website zijn door mij zelf ontworpen en uitgewerkt, zowel het materiaal als de prenten zelf. Alle rechten zijn voorbehouden en niets op deze pagina mag worden aangepast of hergebruikt voor eigen materialen.