Bewegend Leren

Thema materiaal:
– Rekenen
– Taal
– Overig

—————————————————————————————————————————

Zoek de hoek rekenen0000
Doel: De leerkracht hangt in het (gym)lokaal op verschillende plekken een plaat (max. 5 of 6 platen) en verdeelt de leerlingen in groepjes. De leerkracht geeft een groepje een opdracht (bijvoorbeeld de som 5-5= of een verliefd hart) en de leerlingen rennen dan samen naar de juiste plaat. Zorg dat je altijd meer platen dan groepjes hebt zodat de leerlingen elkaar niet in de weg zitten.
Let op dit spel komt in verschillende varianten
– Om zoek de hoek stippen tot 12 te downloaden klik hier
– Om zoek de hoek getallen tot 10 te downloaden klik hier
– Om zoek de hoek getallen tot 20 te downloaden klik hier
– Om zoek de hoek verliefde harten te downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Hinkelletters
00

Doel: De leerkracht plakt een aantal letters op de grond (bijvoorbeeld met zelfklevende kaftfolie. De leerlingen krijgen een opdracht (bijvoorbeeld de beginletter van een woord, de eindletter van een woord, spel een woord) en voeren dit in kleine groepjes samen uit.
– Om de hinkelletters alfabet te downloaden klik hier
– Om de hinkelletters tweeteken- en lange klanken te downloaden klik hier

Wandelwoordzoeker
00.jpgDoel: De leerkracht hangt de woorden op door de klas/school. De leerlingen nemen hun woordzoeker mee en gaan opzoek naar de woorden. Alle woorden die ze kunnen tegen komen zitten verstopt in de woordzoeker.
– Om de wandelwoordzoeker thema boerderij te downloaden klik hier

Extra oefenbladen mmkmm woorden
000.jpg
Doel: De leerlingen krijgen allemaal een kaart, er zijn vijf verschillende versies. Ze lopen rond op de muziek en als de muziek stopt zoeken ze iemand met dezelfde kleur. Het eerste en derde rijtje worden gelezen door persoon A, het tweede en vierde rijtje door persoon B. Na deze ronde hebben de leerlingen alle rijtjes (mee)gelezen en gaat de muziek weer aan. Als de muziek weer op pauze gaat, zoeken ze iemand van een andere keur en lezen de rijtjes aan elkaar voor.
– Om de extra oefenbladen te downloaden klik hier

Wandeldictee
000Doel:De leerkracht hangt de woorden op door de klas/school. De leerlingen nemen hun dicteeblad mee en gaan opzoek naar de woorden. Als ze een woord vinden, vullen ze het in op het blad.
– Om het wandeldictee methode staal hak- en zingwoorden te downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Gooi de bal 
Doel: De leerkracht heeft een zachte bal (ballen voor honden zijn goed geschikt zoals deze) en de leerlingen staan achter hun stoel. De leerkracht geeft een opdracht (bijvoorbeeld noem een medeklinker of het verliefde hart van 9), noemt de naam van een leerling en gooit de bal. De leerling vangt de bal, geeft antwoord en geeft een soortgelijke opdracht door aan een mede leerling, die ook de bal vangt.

Beweegkaarten
00.jpg
Doel: Laat de leerlingen om de beurt een kaart trekken, lees de opdracht eventueel voor, en laat alle kinderen de opdracht uitvoeren.
– Om de beweegkaarten thema boerderij te downloaden klik hier
– Om de beweegkaarten thema dierentuin te downloaden klik hier

Speurtocht
4
Doel: Hang de prenten in de rondjes verspreid door de klas/school en laat de leerlingen in tweetallen opzoek gaan, ze kunnen de prenten die ze spotten aangeven op de kaart. In groep 3 kun je eventueel ook meerdere rondjes per prent ophangen en de leerlingen laten tellen hoeveel ze hebben gespot.
– Om de speurtocht te downloaden klik hier