Taal

De pagina taal bestaat uit:
– Alfabetisch principe
– Fonemisch bewustzijn
– Oriëntatie op verhaal en tekst

—————————————————————————————————————————

Letterlijn alfabet 
01
– Om de complete set van letterkaarten te downloaden klik hier

Letter van de dag
21

Doel: Gebruik de dia bij het aanleren van een nieuwe letter of klank. Het bestand bestaat uit het gehele alfabet ( – c q x y ) en de vier lange klanken. De leerlingen kunnen de opdrachten interactief op het digibord uitvoeren door de presentatie te openen in PowerPoint.
– Om letter van de dag te downloaden klik hier

Zoek de eerste letter 28
Doel: De leerlingen leggen alle letterkaarten op een rij en leggen de kaartjes vervolgens bij de juiste beginletter (koek moet bij de k).
– Om zoek de eerste letter te downloaden klik hier

Zoek de beginletter memory 76
Doel: Alle leerlingen hebben een eigen speelkaart en alle kleine kaartjes liggen omgekeerd verspreid over tafel. Om de beurt mogen de leerlingen een kaartje omdraaien en benoemen ze de beginletter. Als de letter op hun kaart staat, leggen ze het kaartje op de letters. Staat de letter er niet op? Dan moet het kaartje terug op tafel en is de volgende aan de beurt.
– Om deze activiteit te downloaden klik hier

Dobbel de eerste letter 13Doel: De leerling dobbelt met een dobbelsteen en telt het aantal ogen. De leerlingen benoemt één plaatje van de bijbehorende rij en benoemt de eerste letter. Eventueel kan de leerling ook een letter of letterblokje op het plaatje leggen. De leerlingen dobbelen door tot alle woorden zijn geweest.
– Om deze activiteit te downloaden klik hier

Knijpkaarten laatste letter 
68Doel: De leerlingen benoemen het plaatje en zetten een knijper op de bijbehorende laatste letter.
– Om de knijpkaarten te downloaden klik hier

Draaibingo korte klanken 12
Doel: Zet een punaise, met een paperclip, op het middenpunt van de draaicirkel en laat de kinderen draaien. Ze lezen de letter af en zoeken een woord wat bij die letter hoort (middenklank) en dekken het af.
– Om de draaibingo korte klanken te downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Zoek het rijmwoord36
Doel: De leerlingen leggen alle kaartjes op tafel en gaan op zoek naar het de twee plaatjes waarvan de woorden op elkaar rijmen. Dit spel kan ook heel goed gebruikt worden tijdens ‘loop rond en wissel uit.’
– Om zoek het rijmwoord te downloaden klik hier

Hakken en plakken16Doel: Knip de woordstroken over de lijntjes uit en leg de kleine plaatjes als voorbeelden op tafel. De leerlingen hakken en plakken de woorden bij elkaar en maken zo een kloppend woord.
– Om de activiteit te downloaden klik hier

Woordstukjes klappen 01
Doel: Leg de 3 woordstuk-kaarten naast elkaar en leg de kleine kaartjes op een stapel. De leerlingen trekken een kaart, klappen het woord in stukjes en leggen het kaartje bij de juiste rij.
– Om deze activiteit te downloaden klik hier

Knijpkaarten woordklapjes
6
Doel:
De leerling lezen het plaatje / benoemen het plaatje en hakken het in woordstukjes. Ze plaatsen een knijper op het juiste aantal woordklapjes.
– Om de knijpkaarten woordklapjes te downloaden klik hier

Klappen maar!
75
Doel: Elk kind krijgt een eigen blad en op tafel liggen bijvoorbeeld tijdschriften of reclamefolders. De leerlingen zoeken in de folders naar plaatjes, ze klappen het woord op het plaatje en plakken het vervolgens in het juiste rijtje. De vos (1 klapje) en vuilniswagen (4 klapjes) dienen als voorbeelden.
– Om deze activiteit te downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Posters signaalwoorden begrijpend luisteren40
– Om de set van 5 posters te downloaden klik hier

Posters begrijpend lezen 7
– Om de set van 4 posters te downloaden klik hier

Begrijpend lezen kaarten
Dia1
– Om de begrijpend lezen kaarten te downloaden klik hier

Lees en vind 11
Doel: De leerling leest een woord uit de lijst en gaat op zoek naar het bijbehorende plaatje. Plaatje gevonden? Zet er een cirkel om en streep het af in de woordenlijst.
– Om lees en vind te downloaden klik hier