Zomer

Thema materiaal
– Rekenen
– Taal
– Overig

—————————————————————————————————————————

Cijferkaarten
43
Doel: De cijferkaarten zijn geschikt voor het ophangen in de klas of bij een activiteit gericht op de getallenlijn/hoeveelheden.
– Om de herfst cijferkaarten te downloaden klik hier

Roll en dice 
45
Doel: De leerlingen rollen met een dobbelsteen (of dobbelstenen), tellen het aantal ogen en dekken het matchende getal af. Wie als eerste de kaart vol heeft, wint. Deze activiteit komt in drie verschillende niveau’s
– Om de set van roll en dice kaarten te downloaden klik hier

Vis een som  2
Doel: Gebruik plastic visjes, schrijf hier een getal op en doe ze in een bak met water. Laat de kinderen er steeds drie vissen en hiermee maken ze de som.
– Om vis een som te downloaden klik hier

Zonnestralen tellen 
51
Doel: De leerlingen krijgen een ronde zon en alle zonnestralen, ze trekken een kaartje en geven hun eigen zon het aantal zonnestralen wat op het kaartje staat.
– Om deze activiteit te downloaden klik hier

IJsje memory 
44
Doel: De leerlingen draaien om de beurt twee ijsjes om (de roze ijsjes zijn bedoelde als achterkant) en mogen ze houden als hun ijsjes dezelfde kleur hebben. Wie aan het einde de meeste ijsjes heeft, wint.
– Om het spel ijsjes memory te downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Leesbingo zomervakantie
00
Doel: De leerlingen krijgen de leesbingo (groep 3 of hoger) of samenleesbingo (kleuters) in de vakantie mee naar huis. Het is bedoeling dat de leerlingen het hokje inkleuren als ze deze opdracht hebben volbracht.
– Om de (samen)leesbingo voor de zomervakantie te downloaden klik hier

Mind-map
53
Doel: De leerlingen bedenken aan het begin van thema wat ze allemaal al weten over de zomer. Dit kan gaan over voorwerpen die bij de zomer horen, bepaalde kleren die je draagt of kleuren die de leerlingen doen denken aan de zomer. De leerkracht schrijft alle voorwerpen op de koffer.
– Om de mind-map koffer (A3) te downloaden klik hier

Woordkaarten
47
Doel:
De herfst woordkaarten zijn te gebruiken bij het aanbieden van de woorden, het testen van de woordenschat of om op te hangen boven de herfsttafel.
– Om de herfst woordkaarten te downloaden klik hier

Woordzoeker
00.jpg
Doel: Laat de leerlingen de themawoorden in het zoekveld vinden en aankruisen.
– Om de woordzoeker te downloaden klik hier

Woordklapjes
48
Doel: De leerlingen trekken een kaartje en lezen het woord (of bekijken het plaatje) en klappen vervolgens hoeveel klapjes het woord heeft.
– Om de set van woordklapjes te downloaden klik hier

Wat hoort er bij de zomer?
46
Doel: Bij deze activiteit wordt de woordenschat van de leerlingen getest. Hang de auto op, met aan elke wiel een kerstboomhanger. Hang aan de ene kant een koffer (dit gaat mee en dit zijn woorden die bij de zomer horen) en aan de andere kant het huis (dit hoort niet bij zomer en blijft dus thuis). Bespreek de plaatjes met de leerlingen en laat ze aangeven wat wel/niet bij de zomer hoort.
– Om deze activiteit te downloaden klik hier

Schrijfopdrachten
00.jpg
Doel: De kinderen reflecteren op het afgelopen schooljaar en kijken vooruit naar wat ze in de vakantie (willen) gaan doen.
– Om de schrijfopdrachten te downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Grote prenten
00
Doel: Deze uitvergrote prenten kunnen gebruikt worden boven de thematafel of als prentenslinger bij het thema.
– Om de prentenslinger te downloaden klik hier

Aftelkalender 
52
Doel: Deze kalender is bedoeld om de laatste dagen af te tellen naar de zomervakantie, zo krijgen de leerlingen meer inzicht in hoelang ze nog moeten.
– Om de aftelkalender te downloaden klik hier voor versie 1 en hier voor versie 2

Wie is het?
00
Doel: Knip de kleine kaartjes uit en maak ze in de borden van het bekende Wie is het spel. De leerlingen gebruiken de grote woordkaarten als keuzekaarten.
– Om het wie is het spel te downloaden klik hier

Speurtocht 
0.jpgDoel: Knip de rondje plaatjes (met rand!) uit en hang ze verstopt door het klaslokaal of buiten op het plein. De leerlingen krijgen in tweetallen een formulier en kleurpotloden in de kleuren van de randen mee. Als ze een plaatje hebben gevonden, kleuren ze het plaatje op het formulier in de kleur van de rand.
– Om de speurtocht te downloaden klik hier

Slinger
50
Doel: Deze slinger is bedoeld ter decoratie van het lokaal.
– Om de zomerslinger te downloaden klik hier

Zandkastelen bouwen 
49
Doel: De leerlingen kiezen een kaart en bouwen met de losse onderdelen de zandkastelen precies na. Uiteraard kunnen ze met de losse onderdelen ook zelf een zandkasteel ontwerp en hier ook een schets van maken.
– Om de set van zandkastelen te downloaden klik hier