Automatiseren

Somstrategieën 0
Doel: Deze miniposters zijn bedoeld om leerlingen meer inzicht te geven in hoe ze een som kunnen oplossen.
– Om deze posters te downloaden klik hier

Somcategorieën 
74
Doel: De posters zijn bedoeld om op te hangen in de klas. De bijbehorende categorieën zijn bedoeld om kinderen een steuntje in de rug te geven bij het automatiseren van bepaalde sommen zoals tweelingsommen of de verliefde harten.
– Om de posters te downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Wat is de vraag? 10
Doel: De leerlingen hebben in tweetallen een werkblad en de leerkracht zet de presentatie op het bord. De leerlingen bedenken in 1 of 2 minuten zoveel mogelijk sommen waarbij het antwoord overeenkomt met  het getal in het hokje. Vervolgens schrijf de leerkracht alle sommen op het bord.
– Om Wat is de vraag? te downloaden klik hier

Vang de insecten 1
Doel: De leerlingen gooien met een dobbelsteen, schrijven het getal op in het eerste vak en leggen het juiste aantal insecten in de pot (gebruik hiervoor bijvoorbeeld deze). Vervolgens herhalen ze deze actie voor het tweede vakje. Uiteindelijk komt er een som te staan en kunnen ze het antwoorden vinden door het aantal insecten in de pot te tellen.
– Om vang de insecten te downloaden klik hier

Domino sommen2
Doel: De leerlingen krijgen allemaal een werkblad en de leerkracht deelt de domino stenen uit. De leerlingen vullen eerst de ogen in en vullen vervolgens de som in (bij 5 en 3 wordt het 5+3+8, 3+5+8, 8-3+5, 8-5+3). Als ze klaar zijn met een steen, steken ze in stilte hun hand op en krijgen ze de volgende steen.
– Voor downloaden klik hier

Optellen met drie cijfers 2
Doel: De leerlingen krijgen allemaal een werkblad en hebben drie verschillende kleurpotloden. Voor elk getal zetten ze het aantal stippen binnen het 20-frame met een andere kleur. Uiteindelijk kunnen ze de getallen optellen (versneld tellen vanaf 10).
– Voor downloaden klik hier

Rol en maak een som 2
Doel:
De leerlingen werken in tweetallen en hebben twee of drie dobbelstenen en elk een werkblad. De leerlingen gooien om de beurt met de dobbelstenen en maken van de gegooide getallen een som en schrijven vervolgens ook het antwoord op. Afhankelijk van het niveau kan er gekozen worden voor twee of drie dobbelstenen.
– Voor downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Dubbelen 
1 (2)
Doel: De leerlingen leggen een speelkaart op het lege vak en lezen het nummer af, vervolgens verdubbelen ze dit nummer (een schoppen 8 wordt dus 16) en dekken ze het bijbehorende getal af.
– Om dubbelen met kaarten te downloaden klik hier

Verdubbelen2
Doel: De leerlingen werken in tweetallen en hebben een rood/geel potlood, twee/drie dobbelstenen en een speelveld. De leerlingen rollen om de beurt met een dobbelsteen, tellen het aantal ogen en verdubbelen het (bij 4 ogen moeten ze dus de 8 kleuren). Afhankelijk van het niveau kan er gekozen worden voor twee of drie dobbelstenen.
– Voor downloaden klik hier

————————————————————————————————————————

Maak het 10
80

Doel: De leerlingen hebben het speelveld nodig en een pak spelkaarten (alleen de kaarten met de getallen). Ze leggen de stapel op de kop en draai steeds één kaart om, leg deze kaart op de lege kaarten. De kinderen gaan op zoek naar het bijbehorende verliefde hart (bij een schoppen 4 hoort een zwarte 6). Ze spelen net zo lang door tot de kaart vol is.
– Voor downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Tel en versla 7 (2)
Doel: De leerlingen werken in tweetallen en hebben elk een whiteboard stift en 2 dobbelstenen. Speler A gaat het stuk zee van speler B veroveren en andersom. De leerling dobbelt met de dobbelstenen en telt het aantal ogen. Bij voorbeeld 6 mag de leerling 6 hokjes veroveren op het spelveld van speler B maar je mag er ook voor kiezen voor 6 hokjes van je eigen zee terug te pakken. De speler die als eerste het hele veld van de ander heeft veroverd, wint.
– Om Tel en versla te downloaden klik hier

Rol en zoek  4
Doel: De leerlingen dobbel met drie dobbelstenen, tellen de ogen bij elkaar op en zoeken vervolgens of dit nummer ook ergens op hun kaart staat. Als het nummer matcht met het aantal ogen, mogen ze het getal afdekken.
– Om rol en zoek te downloaden klik hier

Vier op een rij1
Doel:
De leerlingen werken in tweetallen en hebben een rood/geel potlood, twee dobbelstenen en een speelveld. De leerlingen dobbelen en tellen de stippen bij elkaar op. Ze kleuren vervolgens een rondje met de matchende kleur, hierbij proberen ze vier op een rij te krijgen.
– Voor downloaden klik hier

Kamertje verhuren2
Doel: De leerlingen rollen met de dobbelstenen, tellen de ogen bij elkaar op (of maken er een min som van) en zetten vervolgens één streepje bij het getal. Wie uiteindelijk de meeste huisjes heeft verzameld wint.
– Voor downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Alle materialen op deze website zijn door mij zelf ontworpen en uitgewerkt, zowel het materiaal als de prenten zelf. Alle rechten zijn voorbehouden en niets op deze pagina mag worden aangepast of hergebruikt voor eigen materialen.

%d bloggers liken dit: