Thema materiaal
– Rekenen
– Taal
– Overig
—————————————————————————————————————————
Piccolokaarten (rekenen en taal)
– Om de kaarten te downloaden klik hier
—————————————————————————————————————————
CITO Rekenen M3
Doel: De leerkracht oefent, met behulp van 16 verhaaltjessommen, samen met de klas voor de vraagstelling van de cito rekenen M3 toets.
– Om CITO Rekenen M3 te downloaden klik hier
Wie heeft gelijk?
Doel: Knip de kaarten van piet en sint uit, plak ze op elkaar en lamineer ze samen, bij dit spel krijgen alle kinderen een kaart. Zet de dia’s op het bord en laat de kinderen de kaart omhoog met de kant van wie zij denken dat gelijk heeft.
– Om de dia’s te downloaden klik hier en voor de omdraaikaarten klik hier
Sommenbingo voor twee
Doel: De leerlingen dobbelen met een dobbelsteen en zetten het aantal stapjes. Vervolgens beantwoorden ze de som, ze strepen het antwoord af in hun eigen vak. Wie als eerste zijn hele vak heeft weggestreept, wint.
– Om dit spel te downloaden klik hier
Bingo
Doel: De leerlingen krijgen allemaal een eigen bingokaart en gebruik een potlood of fiches (bij gelamineerde kaarten) om aan te geven wanneer een getal is geweest. De leerkracht kan de bijgevoegde cijfers gebruiken om te trekken.
– Om de sinterklaas bingo te downloaden klik hier
Wisbordje kruidnoten splitsen
Doel: De leerkracht geeft aan met het hoeveel kruidnoten de kinderen mogen splitsen, de kinderen leggen dit aantal op de bakpiet. Vervolgens splitsen ze de kruidnoten fysiek over de twee zakken, daarna schrijven ze in het oranje vak de bijbehorende getallen.
– Om het wisbordje voor kruidnoten splitsen te downloaden klik hier
Beebot mat – hoeveelheden tot 16
Doel: Lamineer alle vakken en zet ze volgens het voorbeeld in elkaar. De leerlingen gooien met een dobbelsteen (3×6) en tellen de ogen. Gooien ze bijvoorbeeld zes ogen moeten ze de beebot via de snelste route naar de zes brengen.
– Om de beebotmat te downloaden klik hier
Pepernoten aanvullen
Doel: De leerlingen pakken een kaart en gaan pepernoten aanvullen tot 5 of 10 (zie het getal op de zak). De leerlingen maken eerst de oefenkaart waarbij de missende pepernoten nog met een rand zijn aangegeven. Vervolgens maken ze de rest van de kaarten met echte pepernoten.
– Om de set van aanvulkaarten te downloaden klik hier
Getallen na leggen met pepernoten
Doel: De cijferkaarten zijn geschikt om de leerlingen de getallen na te leggen met echte pepernoten. De pepernoten passen precies op de plaatjes. Deze set bevat de cijfers 0 t/m 9.
– Om de sinterklaas pepernotencijferkaarten te downloaden klik hier
Weegkaarten
Doel: De leerlingen gaan wegen welke combinatie van snoepgoed het zwaarste is, aan elke kant van de weegschaal wegen ze dus een kant van de kaart.
– Om de weegkaarten te downloaden klik hier
Geld
Doel: Laat de leerlingen kennis maken met situaties waarin ze moeten betalen. Dit geld is te gebruiken bij kring-activiteiten en ook in de speelgoedhoek.
– Om het geld te downloaden klik hier
—————————————————————————————————————————
Woordkaarten
Doel: De woordkaarten zijn te gebruiken bij het aanbieden van de woorden, het testen van de woordenschat of om op te hangen boven de thematafel.
– Om de woordkaarten te downloaden klik hier
Herhalen b/d z/s mmkmm woorden
Doel: De leerlingen hebben allemaal een kaartje en lopen op muziek door de klas. Als de muziek op pauze gaat, zoeken ze een maatje en lezen ze elkaar het kaartje voor. Na het lezen wisselen ze van kaartje en gaat de muziek weer aan.
– Om deze activiteit te downloaden klik hier
Wie heeft gelijk?
Doel: Knip de kaarten van piet en sint uit, plak ze op elkaar en lamineer ze samen, bij dit spel krijgen alle kinderen een kaart. Zet de dia’s op het bord en laat de kinderen de kaart omhoog met de kant van wie zij denken dat gelijk heeft.
– Om de dia’s te downloaden klik hier en voor de omdraaikaarten klik hier
Kraak de code
Doel: De leerlingen zetten de plaatjes om in woorden en kunnen zo de zinnen lezen.
– Om deze activiteit te downloaden klik hier
Zoek elkaar… woorden lezen
Doel: De leerlingen krijgen elk een kaartje, je kunt het leesniveau van de kinderen aanpassen op de kaartjes. Vervolgens moeten de leerlingen elkaar opzoeken. Zet de muziek aan en laat de kinderen rondlopen, tijdens de pauze checken de kinderen bij een iemand of ze bij elkaar horen.
– Om deze activiteit te downloaden klik hier
Welk woord?
Doel: Pechpiet heeft de chocoladeletters laten vallen en nu weet ze niet meer welk woord er ook alweer stond. De kinderen puzzelen de letters weer in elkaar en schrijven het juiste woord op een wisbordje. In de volgende dia staat het goede antwoord voor controle.
– Om deze activiteit te downloaden klik hier
De ie van piet
Doel: Lees samen met de kinderen de tekst, de tekst kan zelf gelezen worden vanaf kern kern 5. Aan het einde van het verhaal gaan de kinderen zelf, met zoutdeeg met cacao, de letter ie voor piet namaken.
– Om de tekst te downloaden klik hier
Lange en korte woorden
Doel: Verstop de wortels in een berg met hooi en laat twee leerlingen elk een wortel trekken. De wortels met een lang woord worden gevoerd aan het grote paard van Sinterklaas en de korte woorden aan het kleine paard. Laat de leerlingen de woorden lezen (door naar het plaatje te kijken) en samen overleggen welk woord kort/lang is.
– Om de wortels met woorden te downloaden klik hier
—————————————————————————————————————————
Klaar met werken boekje
Doel: De leerlingen krijgen allemaal een werkboekje, het boek bestaat uit werkbladen gericht op zowel rekenen, taal/lezen als schrijven. De leerlingen kunnen in het boekje werken als ze eerder klaar zijn met hun werk. Ook zijn de werkbladen uiteraard los te gebruiken.
– Om het klaar met werken boekje te downloaden klik hier
Prentenslinger
Doel: Deze uitvergrote prenten kunnen gebruikt worden boven de thematafel of als prentenslinger bij het thema.
– Om de prentenslinger te downloaden klik hier
Kleikaarten
Doel: Laat de kinderen binnen het thema met deze opdrachtkaarten aan de slag gaan met klei.
– Om de kleikaarten te downloaden klik hier
Speurtocht Pietenplaatjes
Doel: De leerlingen krijgen in tweetallen het overzichtsblad en moeten opzoek naar de schaduwen van de plaatjes. Onder elke schaduw staat een getal/hoeveelheid die de leerlingen over kunnen nemen op het blad. Bij elke schaduw ligt ook een stapeltje met pietenplaatjes en de leerlingen kunnen de plaatjes pakken die ze nog missen.
– Om de pietenplaatjes speurtocht te downloaden klik hier
Pamfletten Pepernotenfabriek
Doel: Gebruik deze pamfletten om de pepernotenfabriek in je klas te versieren!
– Om de pamfletten te downloaden klik hier
Pietenhuis of stoomboot tekenen
Doel: De leerlingen gaan als groepswerk samen een stoomboot of pietenhuis maken. De opzet hierboven zijn ramen met daarin de omlijning van een pietje om de leerlingen een kleine sturing in hun tekening te geven.
– Om de opzet van de ramen met pieten te downloaden klik hier
—————————————————————————————————————————
Alle materialen op deze website zijn door mij zelf ontworpen en uitgewerkt, zowel het materiaal als de prenten zelf. Alle rechten zijn voorbehouden en niets op deze pagina mag worden aangepast of hergebruikt voor eigen materialen.