Lezen – Schrijven

Materiaal:
– Lezen
– Schrijven

—————————————————————————————————————————

Extra oefenen VLL – Kim Versie (Let op: wordt per kern aangevuld)
00
Doel: Het extra oefenen bestaat uit vier onderdelen:
1. Loop rond en lees: De leerlingen krijgen elk een kaart met 4 rijtjes woorden en lopen ze rond op muziek, op pauze gaan de kinderen één rijtje aan elkaar voorlezen. Wissel de boot en pauw kaarten af.
2. Dobbelsteen lezen: De leerlingen zitten in duo’s en gooien met een dobbelsteen, het aantal ogen wat ze gooien, is het rijtje met woordjes wat ze gaan voorlezen.
3. Woordzoeker: Laat de leerlingen de kernwoorden in het zoekveld vinden en aankruisen.
4. Racelezen: Laat de kinderen gedurende 30 seconden / 1 minuut zoveel mogelijk woorden lezen. Na de eerste rond noteren ze tot waar ze zijn gekomen, en proberen ze in de twee volgende rondes verder te komen.

Extra oefenen downloaden:
– Voor kern 7 klik hier
– Voor kern 8 klik hier

Opzet woordzoeker
01Doel: In dit bestand kan de leerkracht zelf de woorden en letters invullen. De leerlingen kunnen de woordzoeker vervolgens zelf maken.
– Om de opzet woordzoeker te downloaden klik hier

Begrijpend lezen kaarten
Dia1
Doel: 
Deze kaarten kunnen gebruikt om het verhaalbegrip bij de leerlingen te controleren. De set bevat de volgende kaarten: wie, wat, waar, probleem, oplossing en opdracht.
– Om de begrijpend lezen kaarten te downloaden klik hier

Extra oefenbladen mmkmm woorden
000.jpg
Doel: De leerlingen krijgen allemaal een kaart, er zijn vijf verschillende versies. Ze lopen rond op de muziek en als de muziek stopt zoeken ze iemand met dezelfde kleur. Het eerste en derde rijtje worden gelezen door persoon A, het tweede en vierde rijtje door persoon B. Na deze ronde hebben de leerlingen alle rijtjes (mee)gelezen en gaat de muziek weer aan. Als de muziek weer op pauze gaat, zoeken ze iemand van een andere keur en lezen de rijtjes aan elkaar voor.
– Om de extra oefenbladen te downloaden klik hier

Leeslogboek
mijn l.jpg
Doel: De leerlingen bewaren het logboek in hun vak. Elke keer als ze een boek uitlezen kleuren ze een bolletje naar hun mening (groen is super, geel is goed, rood is saai). Na het lezen van 20 boeken krijgen de leerlingen in mijn klas een beloning.
– Om het leeslogboek te downloaden klik hier

Werkbladen: Begrijpend lezen
00.jpg
Doel:
De leerlingen lezen de korte tekst en beantwoorden de vragen. Ze kunnen het werkblad eventueel ook zelf nakijken met de groene nakijkschema’s.
– Om de werkbladen begrijpend lezen te downloaden klik hier

Letterbingo
0
Doel: De leerlingen krijgen allemaal een eigen bingo kaart en vinken de letters af die genoemd worden, wie de kaart als eerste vol heeft, wint!
Tip: Lamineer de kaarten en laat de kinderen afvinken met whiteboard markers zodat je de kaarten vaker kan gebruiken!
– Om de letterbingo te downloaden klik hier

(Voor)leesbingo
00.jpg
Doel: De leerlingen krijgen de leesbingo (groep 3) of voorleesbingo (kleuters) in de vakantie mee naar huis. Het is bedoeling dat de leerlingen het hokje inkleuren als ze deze opdracht hebben volbracht.
– Om de (voor)leesbingo voor de kerstvakantie te downloaden klik hier
– Om de (samen)leesbingo voor de zomervakantie te downloaden klik hier

—————————————————————————————————————————

Blokletters oefenen
000.jpg
Doel: De leerlingen hebben allemaal een eigen wisbordje (gelamineerd of in een insteekhoes) en om de beurt trekken ze een letter. Ze schrijven de letter op binnen de lijntjes zoals staat voorgeschreven. De leerlingen controleren bij elkaar of het goed is geschreven.
– Om de oefenkaarten voor blokletters te downloaden klik hier en voor de bijpassende wisbordjes klik hier

Schrijfposter
0.jpg
– Om de schrijfposter (A3) te downloaden klik hier